Милиарди хора по света използват вода от планински сняг и ледници.

...
Милиарди хора по света използват вода от планински сняг и ледници.
Коментари Харесай

Заради климатичните промени: Милиарди може да останат без вода

Милиарди хора по света употребяват вода от планински сняг и ледници. Повишаването на температурата и политическата неустойчивост обаче могат да доведат до бързо изчерпване на водните запаси за уязвимите райони като високопланинската част на Азия.

Учените проучиха преваляванията, снежната завивка, ледниковото предпазване и повърхностните води, с цел да дефинират водните ресурси на всяка планина.

Преценката включва нужното количество вода за напояване, промишлени и битови цели. Получените оценки могат да се употребяват за обмисляне на бъдещи ограничения при дефицит на вода, написа dir.bg, базирайки се на изследване.

В своята работа откривателите назовават ​​планините " международни водни кули ". От всички райони басейнът на Инд, ситуиран сред Индия и Пакистан, е избран като най-важната и най-уязвимата " водна кула ".

Повече от 200 милиона души разчитат на водата, съхранявана на тези планински върхове и това число ще пораства. Освен това учените предвиждат повишение на температурата в региона от 1,9 ° C до 2050 година Две прилежащи нуклеарни сили с история на въоръжени конфликти между тях ще би трябвало да намерят компромис в ръководството на този воден запас, в случай че желаят да го запазят.

Поради социално-икономическия напън планинските региони на Южна Америка и Азия имат по-високо равнище на накърнимост, в сравнение с в Северна Америка. Не може обаче да се каже, че северноамериканските " водни кули " са изолирани от закани. Населението и растежът на температурата оказват все по-голям напън върху водните запаси, като басейните на реките Фрейзър и Колумбия в северозападната част на Тихия океан.

Тъй като популацията по света продължава да пораства, водачите ще би трябвало да трансформират своите екологични тактики, с цел да подсигуряват, че има задоволително вода за всички.

Авторите на изследването означават също, че водоснабдяването от планински води може да помогне за справяне с енергийната рецесия при прехода от изкопаеми горива към водноелектрическа сила. Но с цел да се запазят, първо е належащо да се понижат излъчванията на парникови газове.

Проучването е оповестено в Nature и American Geophysical Union

Снимка: Pixabay

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР